Cartografia

El municipi

Les Valls d’Aguilar, és un municipi ubicat en el límit que separa el Pre-Pirineu, del Pirineu Axial. Es tracta d’un municipi de gran extensió, 125 km2, donat que és el fruit de la unió de quatre municipis a l’any 1972. Consta de tretze nuclis urbans: Noves de Segre, Bellpui, Miravall, Berén, Argestues, Castellàs, Junyent, Biscarbó, Espaén, Trejuvell, la Guàrdia d’Ares, Taús i els Castells. 

En aquest municipi, hi trobem gran diversitat vegetativa ja que està formada per tres valls ben diferenciades, en les que hi trobem zones obagues amb boscos molt frondosos de pi roig, i zones solanes amb rouredes, alzines, boixos i garrics, així com zones de ribera de gran humitat on trobem pollancres, àlbers, trèmols, verns, salzes entre altres. A les zones properes als nuclis de població, hi trobem espais de prats de pastures, amb la vegetació pròpia d’aquests paratges i horts d’autoconsum. 

Pel que fa al relleu, aquest municipi, també disposa d’una gran diversitat orogràfica, ja que les zones de vall, com és el cas del nucli urbà de Noves de Segre, capital del municipi, es troba a una altitud de 665 m, i just enfront, a 1’60 km, es troba la muntanya de la Creueta, amb una altitud de 1243 m. També trobem la serralada de Taús, que separa els antics municipis de Taús amb Castellàs, en el que el pic més alt conegut com les Piques, es troba a una altitud de 1971 m. Al voltant del nucli de Taús, hi ha un altiplà a 1420 m d’altitud.

Mapa de situació ortofoto:


Mapa ortofoto del municipi de les Valls d’Aguilar:


Mapa dels municipis colindants:


Mapa topogràfic:



Posició orogràfica i configuració del terreny

 

L’àrea d’estudi pertany als pre-pirineus centro-occidentals, amb serres abruptes i relleu bastant accidentat. El relleu actual dels Pirineus és fruit d’una sèrie de processos, l’inici dels quals començà amb la informació d’uns relleus estructurals durant l’orogènia alpina. Posteriorment, i encara en període d’aixecament, hi hagué l’encaixament de la xarxa fluvial sobre la qual en el Pleistocè hi circulà el gel. Més tard, a l’Holocè, amb la retirada de les glaceres hi tornà a haver un altre cop una dinàmica fluvial.

El resultat d’aquests processos a la vall del riu de la Guàrdia d’Ares és un relleu bastant abrupte al voltant de la vall amb indrets molt tancats.

Substrat geològic

 

Des del punt de vista geològic, segons el Mapa Geològic de Catalunya de l’ICC a escala 1/25000 a l’àrea d’estudi es diferencien vuit zones en funció dels materials que les formen. Aquestes són:

  •         Zona formada per lidites amb nòduls de fosfats i calcàries, turbidites, gresos, pelites i conglomerats poligènics (del Carbonífer interior i mitjà, capa Crgl de color verd pistatxo al mapa geològic). Es localitza a la part meridional i a les cotes més baixes de la part septentrional del Comunal de Junyent, al Comunal de Castellàs i sobre la Mata Fosca del Comunal de Noves de Segre.
  •      Calcàries i dolomies, calcàries amb nòduls; nivells silícics, calcària rosa i calcàries noduloses (del Devonià, Geodinnià-Tournaisià,  capa Dccc  de color taronja clar al mapa geològic). Es localitza sota el Coll del Cantó, a la part septentrional del Comunal de Junyent, als voltant de Miravall i a la solana de Noves de Segre.
  •          Zona de conglomerats, gresos, lutites i tosques àcides (del Permià, capa Tb de color fúcsia al mapa geològic ). Es troba sobre Cal Pei i als voltants de la carretera que puja cap a Berén.
  •           Zona d’argiles versicolors i evaporites (del Triàsic, concretament del Anisià-Carnià, capa Tkx de color blau fosc al mapa geològic). Aquestes afloren a la superfície als voltants de Noves de Segre i Berén.
  •          Zona de conglomerats de quars, gresos i lutites roges (del Triàsic, Escitià,) Es troba a l’obaga d’Ensenyà.
  •          Zona de bretxes carbonàtiques (del Juràssic-Cretaci inferior, capa JMcmf de color blau clar intens al mapa geològic). A la major part de la “Muntanya de Noves”
  •       Zona de calcàries, calcarenites, lignits, calcàries litogràfiques i margues (també del Juràssic-Cretaci inferior, capa Clcc de color verd-groguenc al mapa geològic). A la part més meridional de la “Muntanya de Noves”

Mapes geològics: 







No hay comentarios:

Publicar un comentario

Inici

  Els líquens son uns organismes que en     molts casos passen desapercebuts. Quan anem d’excursió sempre els veiem però mai ningú es fixa e...